
Çörek otu yağı tedavi amaçlı kullanılması ile beraber yemeklere de lezzet katan bir besindir. Uçucu bir yağ olan çörek otu yağının ana etken maddesi timokinondur. İçinde bol miktarda A, B ,C vitamini ile B1, B6, biotin, niasin, folik asit gibi vitaminlerde bulunur.
Ayrıca yine içerisinde çinko, kalsiyum, demir, selenyum, magnezyum, potasyum ve amino asitler gibi birçok önemli mineraller ile omega 3 yağ asidi vardır.
Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz çörek otu yağı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Çörek Otu Nedir?
Nigella sative bitkisinin tohumları olan çörek otu, Güneybatı Asya, Akdeniz ve Afrika’ya özgü bir bitki olarak yetiştirilir. Özellikle hamur işlerinde tercih edilen bu tohum, sahip olduğu faydalar ile mutfakların ve alternatif tıbbın vazgeçilmez ürünlerinden biridir.
Aromatik bitkilerden olan ot çok eski zamanlardan beri de tedavi amaçlı geleneksel tıpta kullanılan bitkilerdendir. Modern tıbbın kurucusu olarak kabul edilen Hipokrat’ın ve modern botanik biliminin kurucusu kabul edilen Dioscorides’in birçok farklı hastalığın tedavisi için çörek otunu kullandığı da bilinir.
Çörek Otu Yağı Nasıl Yapılır?
Çörek otu yağını hazır olarak alabileceğiniz gibi evde de yapabilirsiniz. Öncelikle yağ yapımında kullanacağınız ürünün kavrulmamış, yani çiğ olması gerekir. Çünkü kavrulmuş çörek otunun tıbbi olarak bir değeri yoktur.
Ayrıca gri ya da kahverengi olanlar yerine parlak siyah renkte olanları tercih etmeniz önemlidir. Siyah renkteki çörek otları tazeliğin habercisi olmasının yanı sıra kaliteli yağ elde edilebileceğinin işaretidir.
2 yemek kaşığı çörek otu havanda dövüldükten ya da bir el değirmeninde öğütüldükten sonra ağzı kapaklı bir cam kavanoza alınır. Ardından üzerine 200 ml kadar zeytinyağı eklenir. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılıp güneş alabilen bir yere konur.
10- 15 gün bekletilme sürecinde kavanoz her gün çalkalanır. Süre sonunda temiz bir tülbent yardımı ile yağ süzdürülür ve çörek otlarından ayrıştırılır. Elde edilen yağ, güneş ışığı geçirmeyen koyu renkli bir cam şişeye aktarılır. Hazır olan yağı dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?
Çörek otu yağı pişirilmeye uygun olmadığından salatalara ve yemeklere sonradan eklenerek kullanılır. Dahili olarak yani ağız yoluyla tüketmek isterseniz meyve ya da sebzeleri rendeleyip içlerine ilave edebilirsiniz. Ayrıca zeytinyağı ile karıştırıp peynirin, zeytinin veya domatesin üzerine dökebilirsiniz.
Çörek otu yağını tek başına günde 1 çay kaşığı ile 1 tatlı kaşığı tüketebilirsiniz. Direkt olarak içtiğinizde tadı ağır gelebilir, bu nedenle kapsül şeklinde tüketimi de tercih edebilirsiniz.
Harici kullanımda özellikle saçlarda ve ciltte çörek otu yağı faydaları etkisini gösterir. Birer yemek kaşığı zeytinyağı ve çörek otu yağını karıştırıp cildinize uygulayabilir ya da bu karışım miktarını artırarak saçlarınızın bütününe uygulayıp 2-3 saat bekletip durulayabilirsiniz. Ayrıca zeytinyağı yerine badem veya hindistan cevizi yağı ile de çörek otu yağını karıştırabilirsiniz.
Çörek Otu Yağı Faydaları Nelerdir?
Çörek otu yağı faydaları, tohumun sahip olduğu özellikler bakımından oldukça fazladır. Yapılan araştırmalara göre bu yağın faydalarının pek çoğu, içeriğindeki ana etken madde olan timokinondan kaynaklanır.
Timokinon yüksek antioksidan özelliği ile vücutta oluşabilecek iltihaplanmayı önleyerek kıkırdak aşınması ve yırtılması gibi sorunlarının oluşmasını yavaşlatır. Ayrıca timokinon etken maddesi asit salınımını engelleyerek sindirim sistemini kaplayan ve koruyan mukoza zarlarını da korur.

